-

Berekfürdő

A Berekfürdő Energia Kft. beruházásával a Berekfürdőn található termálkutak metán kísérőgázát villamos- és hőenergia előállítására használja fel, majd az így előállított energiát értékesíti.

Berekfürdői projekt alapadatai

A Berekfürdő Energia Kft. beruházásával a Berekfürdőn található termálkutak metán kísérőgázát villamos- és hőenergia előállítására használja fel, majd az így előállított energiát értékesíti: a villamos energiát az országos hálózat számára, a hőenergiát pedig a strand és a környező középületek fűtésére. A beruházás keretében a 90-95%-ban metánt tartalmazó kísérőgáz leválasztásra kerül a termálvízből, majd zárt belső csővezetéken keresztül a kiserőműbe jut, és ott elégve termeli az energiát. A berendezések egy erre a célra épült, környezetébe illeszkedő épületben helyezkednek el, így a lehetséges zajszint is minimális.

A beruházás célja, hogy a szennyezés megelőzésével párhuzamosan hazai, környezetbarát forrásból származó energia előállítás történjen. A beruházás megvalósítása által az üvegházhatású gázok kibocsátása csökken, a hasznosítóból csupán vízgőz, és a metánnál a klímát lényegesen kisebb mértékben károsító szén-dioxid kerül a légkörbe. A Berekfürdő Energia Kft. a PannErgy Csoport tagjaként a geotermikus forrásból kinyert metánból állít elő villamos energiát, valamint hőt értékesít a helyi fogyasztóknak.

A civilizáció fejlődése egyre nagyobb mértékű károsanyag-kibocsátást okoz. Közös a felelősségünk abban, hogy tegyünk ellene addig, amíg ez a folyamat visszafordíthatatlanná nem válikGyimóthy Dénes
PannErgy Nyrt. Igazgatótanács elnöke

2010. szeptember 30.

A PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Berekfürdő Energia Termelő és Szolgáltató Kft. 100%-os tulajdonrészének megvásárlására. A tranzakció eredményeként termálvíz metántartalmát égető erőművel, és a hozzá kapcsolódó technológiai szaktudással bővítette alternatív energiaportfolióját a PannErgy Csoport.

320 KWVillamos energia teljesítmény
0,4 MWHőteljesítmény
Hőátvevő partnerek

A hosszú távon is fenntartható beruházás jelentős üvegházhatású gázkibocsátást előz meg, 470 tonnával csökken az éves metán-kibocsátás. Ennek köszönhetően – figyelembe véve a kiserőmű energiatermelése által okozott közvetett hatást is – szén-dioxid egyenértékben kifejezve hozzávetőlegesen 12 ezer tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Szentlőrinc

A megújuló energia felhasználása által éves szinten mintegy 26 tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, amely elsősorban szén-dioxidot és nitrogén-oxidokat jelent.

Tovább a projekthez

Miskolc

A Miskolci Geotermikus Projekt elnyerte a GeoPower Market „2013. legjobb fűtési projektje” nemzetközi díjat.

Tovább a projekthez