-

Miskolc

A Miskolci Geotermikus Projekt elnyerte a GeoPower Market „2013. legjobb fűtési projektje” nemzetközi díjat.

A Miskolci Geotermikus Rendszer alapadatai

A miskolci geotermális hőenergia hasznosítás rendszere az alábbi jól elkülöníthető, helyileg is elválasztható részegységekből épül fel:

 • Mályi kitermelő kutak szivattyúval, szűrővel, gáztalanítóval, vízkezelő egységgel
 • Termálvíz vezeték a Mályi kitermelő kutak és a Kistokaji Hőközpont között
 • Kiskokaji Hőközpont
 • Visszasajtoló vezetékrendszer
 • Kistokaji visszasajtoló kutak
 • Szekunder oldali vezeték I. ütem- Avasi Hőközpont
 • Szekunder oldali vezeték II. ütem- Tatár utcai Hőközpont

A geotermikus fűtőmű rendszer két hidraulikai kört tartalmaz:

 • geotermikus kör: a termelő kutakat a visszasajtoló kutakkal összekötő szigetelt hőtávvezeték,
 • szekunder kör: szigetelt távvezeték pár, amely a termál hőcserélő állomást köti össze az avasi hidraulikai központtal.
A geotermia versenyképes és egyedi adottságokkal rendelkező üzleti környezet megteremtését segíti elő, alapjaiban támogatva mind a magyar, mind a külföldi vállalatok számára kedvező működési feltételek kialakítását a kiemelkedően sikeres működéshezGyimóthy Dénes
PannErgy Nyrt. Igazgatótanács elnöke

A termálkútból kinyert hőteljesítmény csővezetékeken és hőcserélőkön keresztül jut el a hőfogyasztókhoz, a lehűlt folyadék visszasajtolásra kerül. A rendszer működtetésének egyik alapkövetelménye volt, hogy a fogyasztók adott pillanatnyi hőteljesítmény-igényének függvényében szabályozni lehessen a rendszert a termálkút szivattyújának vízkitermelésével, valamint a keringető szivattyúk vízszállításával. Ennek megvalósítása érdekében számos ponton szükség van a hőmérséklet, a nyomás és a térfogatáram mérésére, amely adatok alapján a központi távfelügyeleti rendszer irányítja a geotermikus fűtőművet.

A projekt kiemelt eseményei

2009. augusztus

A miskolci önkormányzat tulajdonában lévő MIHŐ Kft. és a PannErgy közösen megalapította a Miskolci Geotermia Zrt. projektcéget, hogy Magyarország egyik legnagyobb városának egy igen jelentős részét megújuló forrásból származó hőenergiával lássa el.

2010. ősz

Az előzetes várakozásokat is felülmúlták azok a kedvező eredmények, amelyekkel az első kút megfúrása során szembesült a PannErgy Csoport.

2013. május 7.

Elindult a Miskolci Geotermikus Projekt keretében megvalósított geotermikus hőszállító rendszert, amellyel megkezdődött a hőenergia szállítása Miskolc Megyei Jogú Város felé. Ezzel elindult Közép-Európa legnagyobb geotermikus fűtőműve.

2013. december

A Miskolci Geotermikus Projekt elnyerte a GeoPower Market „2013. legjobb fűtési projektje” nemzetközi díjat.

2013. december

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. által, létesített 7000 m2-es fóliasátornak a geotermikus rendszerre történő csatlakoztatása megtörtént, amellyel együtt a mezőgazdasági termelés is bekapcsolódott a geotermikus energiahasznosításba.

2014. szeptember 9.

A Miskolci Geotermikus Projekt második fázisában megépített Tatár utcai Hőközpont átadásra kerül.

2014-es fűtési időszak kezdete

Második fázis éles üzemindulása. A geotermikus forrásból nyert hőenergia, a belvárosi fogyasztókhoz történő eljuttatására alkalmas távvezetékrendszet fektettek le a Tatár utcai Fűtőműig, ahol egy új hőátadó állomás épült.

2014 szeptember

A Miskolci Távhőszolgáltatás geotermikus energiával történő zavartalan kiszolgálása mellett a Társaság az 5 éves megállapodás értelmében megújuló hőenergiával látja el Borsod-Abaúj-Zemplén Megye egyik legjelentősebb ipari fogyasztóját a Joyson Safety System Hungary Kft-t, amely így hőenergiáját, teljes egészében geotermikus forrásból fedezi.

2018. november

A japán hátterű GS Yuasa Magyarország Kft-vel megkötött megállapodás értelmében a geotermikus hőszolgáltatás indítása. A PannErgy Csoport vállalta a gyár hőközpontjába telepítésre kerülő leválasztó hőcserélőig a hőellátáshoz szükséges távvezeték beruházását.

Kutak paraméterei

 • MAL-PE-01 termelő kút, vízadó réteg: 2305 m, folyadék hőmérséklete 101,9 Celsius fok, hozam: 555 m3/h
 • MAL-PE-02 termelő kút, vízadó réteg: 1514 m, folyadék hőmérséklete 86,7 Celsius fok, hozam: 545 m3/h
 • KIS-PE-01 visszasajtoló kút, vízadó réteg: 1737 m, nyelőkapacitás: 30-40 m3 /h
 • KIS-PE-01B visszasajtoló kút, vízadó réteg: 1093 m, nyelőkapacitás: 550-590 m3 /h
 • KIS-PE-02 visszasajtoló kút, vízadó réteg: 1058 m, nyelőkapacitás: 530 m3 /h
810 000 GJPrimer hőértékesítés
60 MWHőteljesítmény
2 dbTermelőkutak száma
101,9 °CKifolyó hőmérséklet
1080 m3/hÖsszes kútkapacitás
2013 Q2Üzemeltetés kezdete
Hőátvevő partnerek

Berekfürdő

A Berekfürdő Energia Kft. beruházásával a Berekfürdőn található termálkutak metán kísérőgázát villamos- és hőenergia előállítására használja fel, majd az így előállított energiát értékesíti.

Tovább a projekthez

Győr

A győri rendszer amennyiben teljes kapacitásával üzemel, éves szinten hozzávetőleg akár 67 000 tonnával csökkentheti a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok – elsősorban szén-dioxid és nitrogénoxidok – mennyiségét.

Tovább a projekthez