-

Kutatás-fejlesztési Projekt

Előzmény

2013. december 12-én a PannErgy Nyrt. leányvállalata a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” (PIAC_13) című kiírásra benyújtott pályázata 442 479 143 Ft összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert el.

Projekt bemutatása

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból támogatást nyert K+F projekt címe: „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt-nél”, célja a Miskolci Geotermikus Projektre épülve, – a hosszú távú üzembiztos fenntarthatóság érdekében – egy olyan dinamikus nyomásszabályzó rendszer kifejlesztése, amely valós időben optimalizálja a geotermikus rendszert az áramló fluidum paraméterei alapján. A karbantartási költségek minimalizálása végett egy prediktív hiba-előrejelző folyamat kidolgozása történik meg. Egy olyan öntanuló technológia fejlesztésére került sor a PIAC13 projekt során amely többek között megadja a geotermikus rendszerben észlelt hibák valószínűségét, továbbá karbantartási javaslatokat tesz a hibák kijavítására. Az elemző és kiértékelő konstrukcióból adódó on-line adatbázisra támaszkodva, egy időjárás előrejelző modulra épülő folyamatirányító rendszer kifejlesztésére került sor.

A közel 900 millió forint értékű fejlesztés során egy olyan rendszer került kidolgozásra, amely egyfajta alkalmazást jelent bármely európai, és Európán kívüli szolgáltatónak geotermikus energia alapú távhőszolgáltatás kialakításában és fejlesztésében, valamint a hagyományos energiahordozó felhasználásán alapuló, korszerűtlen távhőszolgáltatás, és a nem megfelelő hatékonysággal működtetett geotermikus hőenergia hasznosító rendszer optimalizálásához egyaránt.

A projekt eredményeként a PannErgy Csoport egy nemzeti és világpiacokon is hasznosítható komplex energetikai és vezérléstechnikai rendszerrel fog rendelkezni.